Elektrische vouwfiets

De reguliere vouwfiets, zonder elektrische aandrijving, zien we regelmatig terug in het openbaar vervoer. Handzame fietsen die in een mum van tijd in pakketvorm zijn op te bergen in de hoek van een treincoupe of in de kofferbak van de auto. In deze gevallen wordt de fiets vaak gebruikt voor het dagelijkse woon- en werkverkeer. Elektrische vouwfietsen daarentegen zijn met name populair onder boot-, camper- en caravaneigenaren. Ook voor een dagje uit of een fietstocht door de Veluwe of een andere toertocht is de elektrische vouwfiets overigens uitermate geschikt. Op die manier heb je altijd elektrisch vervoer bij de hand waarmee je de 25 kilometer per uur kan halen en uitgerust en fris op plaats van bestemming aankomt. In onderstaand overzicht vind je de voor- en nadelen van een elektrische vouwfiets en een greep uit de verschillende keuzeopties.

Voor- en nadelen elektrische vouwfiets

Een aantal voor- en nadelen van de elektrische vouwfiets ten opzichte van een reguliere (vouw)fiets.

+ De elektrische vouwfiets biedt trapondersteuning waarmee snelheden tot 25 km/u kunnen worden gehaald, wat zeker voor langere afstanden of hevige tegenwind uitkomst biedt. Ook voor gebruikers met minder energie biedt de ondersteuning uitkomst om toch mooie tochten te kunnen fietsen.

+ De vouwfiets kan eenvoudig worden opgeborgen in de auto, boot, camper, caravan of openbaar vervoer. Groot voordeel is ook dat de fiets gratis in de trein worden meegenomen.

– De elektrische vouwfiets is ten opzichte van de reguliere vouwfiets wat zwaarder, zo’n 20 kg terwijl de reguliere vouwfiets rond de 10 kg weegt

Tip bij het aanschaffen van een elektrische vouwfiets

Let bij de aanschaf van een elektrische vouwfiets op de volgende aandachtspunten:

  • Bij het testen van de fiets: bekijk of de trapondersteuning direct start of pas na een aantal keren rondtrappen.
  • Heb je de voorkeur de trapondersteuning te besturen via een knop of een gashendeltje op de fiets?
  • Let op de demonteerbaarheid van de accu: zo kan je deze eenvoudig uitnemen en opladen.
  • Kies ten slotte een accu die bij je gebruik past en de gewenste ondersteuning biedt. Er zijn verschillende accusoorten, waaronder NiMH (aantrekkelijk door relatief lage prijs, wel gevoelig voor vrij hoge en lage temperaturen), Li-ion (lichtgewicht en grote energieopslag, wel duurder) of LiFePo4 (kan ruim 1500 keer herladen worden en heeft een zeer lange levensduur van 10 jaar).

Elektrische vouwfietsmerken uitgelicht

In onderstaand overzicht vind je een greep uit het aanbod elektrische vouwfietsen. De merken Flyer, Dahon en Beixo zullen de revue passeren.

Beixo elektrische vouwfiets

Een robuuste, sterke constructie en comfortabel in gebruik door de dikke banden: in het oog springende kenmerken van de Beixo Compact Electra, de elektrische fiets van het merk Beixo. De motor, een 36V Panasonic Lithium Ion motor, biedt stevige ondersteuning en kan in combinatie met een 9 of 11 Ah accu worden uitgerust. De fiets heeft bovendien twee instapmodellen: de Beixo Compact Low (met lage instap) en Beixo Compact High (met hoge instap)

Dahon elektrische vouwfiets

De Dahon Ikon is een sportief elektrisch fietsmodel met een krachtige 36V 250W TranzX ondersteuningsmotor: alsof je continue de wind in de rug hebt! De motor wordt op zijn beurt aangedreven door een TranzX BL7 10 Ah li-ion accu. De fiets is bovendien uitgerust met een zeer licht Mu-frame wat het een handzaam elektrisch model maakt. De zitpositie, net als bij stadsfietsen, is rechtop en zorgt ervoor dat je het overzicht niet verliest.

Flyer elektrische vouwfiets

De nieuwe vouwfiets van Flyer is eenvoudig mee te nemen in de auto, boot, camper of caravan. Zo kunt u op de plaats van aankomst met enkele klikken de fiets uitvouwen en weer verder comfortabel “vliegen”. Vliegen, want de motor van de V-serie is gelijk aan die van alle andere Flyers; de krachtige Premium motor van Panasonic.

De vouwfiets van Flyer is ook ideaal om de auto buiten de stad te parkeren en de laatste kilometers met de fiets af te leggen. Standaard wordt een 8Ah Lithium ion accu bijgeleverd. Voor de langere afstanden is tegen een meerprijs ook een 10Ah accu verkrijgbaar. De Vouw-Flyer is er in twee uitvoeringen; met de Shimano 8 versnellingen standaard naaf of de Shimano Capreo 8 versnellingen derailleur.