Accessoires elektrische fiets

Heb je plannen voor een lange fietsvakantie of wil je graag je leuke hondje meenemen tijdens je fietstochten? Er zijn voor de elektrische fiets vele accessoires te koop die fietstochten een stuk praktischer kunnen maken. Met accessoires kun je bijvoorbeeld het opladen van de elektrische fiets makkelijker maken of meer opbergruimte creëren. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden

Accu

Wanneer je accu niet voldoende kracht of uithoudingsvermogen heeft voor bepaalde fietsvakanties, dan kun je een nieuwe accu kopen. Je kunt je oude accu dan vervangen door het andere model, die waarschijnlijk een hogere actieradius heeft en waarmee je dus langer kunt fietsen zonder opladen. Het omruilen van de accu is vooral erg geschikt voor fietsen met een losse accu. Bij een ingebouwde accu is dit toch meer werk. Let bij de aanschaf goed op de afmetingen en de typen fietsen waarvoor de nieuwe accu geschikt is. Dit komt erg nauw.

Opladen

Het is natuurlijk belangrijk dat je altijd in de mogelijkheid bent om je fiets (onderweg) op te laden. Hier heb je allereerst een oplader voor nodig. Je fiets wordt natuurlijk geleverd met een oplader, maar het is fijn om een extra lader te hebben of een reislader voor bijvoorbeeld op de camping. Je kunt een losse reislader kopen. Let hier wel op de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat de lader geschikt is voor het aantal Volt van jouw accu
 • Let goed op de merken fietsen en soorten accu`s die de oplader ondersteunt

Een extra reislader is vooral handig wanneer je over een elektrische fiets beschikt waarbij je de accu uit de fiets kunt halen en bij ieder stopcontact kunt opladen. Er zijn verder ook nog losse kapjes op de markt die je kunt kopen wanneer jouw kapje de oplaadplug niet goed meer beschermt.

Accessoires elektrische fiets

Opbergsystemen

Wanneer je de elektrische fiets voor woon- werkverkeer gebruikt, dan is natuurlijk handig dat je er bijvoorbeeld de boodschappen mee kunt vervoeren. Er zijn een aantal mogelijkheden om je fiets uit te rusten met opbergsystemen:

 • Een los mandje voor aan het stuur
 • Een hardschalen koffer of stoffen tas voor achterop de bagagedrager
 • Een shopper of wagentje die je aan de bagagedrager van de elektrische fiets klikt en zo mee rolt

Let bij de aanschaf van een opbergsysteem altijd goed op of het merk en type van jouw elektrische fiets als compatibele fiets wordt genoemd. Bekijk ook eerst waar op jouw fiets zich de accu en de motor bevinden, bij een accu door voorop is gemonteerd is een opbergsysteem achterop beter.

Fietssloten

Je elektrische fiets is veel waard en hier wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het wordt dan ook zeer sterk aangeraden om te investeren in de aankoop van een goed, extra fietsslot. Houdt hierbij rekening met de volgende zaken:

 • Normale kabelsloten en ringsloten zijn zwak en door fietsendieven vrij eenvoudig open te breken
 • Koop altijd een slot dat ART-goedgekeurd is en hoe meer ART-sterren hoe beter
 • Gebruik het liefste twee verschillende sloten, dan is de kans klein dat een dief voor beide sloten gereedschap bij zich heeft

Zorg er ook altijd voor dat je de elektrische fiets buiten vastzet aan iets dat stevig vaststaat aan de grond, zoals een paal of hek. Daarnaast kan het helpen om de fiets zowel via het frame als het wiel vast te zetten.

Personen en dieren vervoeren

Ook kinderen en bijvoorbeeld hondjes kunnen met een elektrische fiets vervoerd worden. Er zijn losse kinderzitjes te koop voor diverse modellen. Soms is het nodig dat je een extra bevestigingssysteem koopt die je aan de fiets monteert en waar vervolgens een kinderzitje op past. Je kunt het kinderzitje dan eenvoudig meenemen zonder het hele systeem te verwijderen, zo voorkom je dat deze gestolen wordt. Daarnaast zorg een speciaal bevestigingssysteem ervoor dat er niet te veel gewicht op de accu of de motor komt te staan.

Ook voor dieren is dit het geval. Door een bevestigingssysteem te monteren aan de fiets waar je eenvoudig bijvoorbeeld een hondenmandje op kunt plaatsen, is het erg eenvoudig en veilig om je favoriete huisdier met je elektrische fiets te vervoeren. Er zijn ook hondenkarren beschikbaar voor de elektrische fiets, maar informeer bij aankoop wel even of de specifieke kar geschikt is voor de elektrische fiets.

Fiets accessoires

Fietsendragers

Veel mensen vinden het heerlijk om met hun elektrische fiets lange tochten in binnen- en buitenland af te leggen. Om op het startpunt van je route te komen is het natuurlijk noodzakelijk om je elektrische fiets te vervoeren. Dit kan met een goede fietsendrager. Let er wel op dat je een speciale fietsendrager voor elektrische fietsen koopt, dit omdat elektrische fietsen zwaarder zijn dan normale fietsen. Er zijn een aantal soorten:

 • Dakfietsendrager: bij deze drager blijft de kofferbak altijd bereikbaar
 • Trekhaakfietsendrager: deze drager heeft veel laadvermogen
 • Kofferklepfietsendrager: deze drager is vaak goedkoop
 • Karretjes: deze dragers hebben veel laadvermogen

Wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en situatie. Zo ligt het aan de auto die je hebt en aan het aantal en het gewicht van de elektrische fietsen die je wilt vervoeren.

Overige

Er zijn nog een aantal andere accessoires die je aan je elektrische fiets kunt toevoegen, bijvoorbeeld om je elektrische systemen te beschermen. Denk hierbij aan zaken als:

 • Opvouwbare trapper: deze speciale trappers kun je inklappen, wat erg handig is wanneer je meerdere elektrische fietsen op een fietsendrager vervoert
 • Spatlappen: met een goede spatlap bij de wielen voorkom je dat de motor van je elektrische fiets vuil raakt
 • Afdekkapjes: er zijn speciale afdekkapjes op de markt die het gat in je fiets beschermen wanneer deze lange tijd zonder accu buiten staat of vervoerd wordt met een fietsendrager
 • SPD-pedalen: dit zijn pedalen waar jij je voeten aan vast kunt klikken, wat handig is wanneer je snel gaat, meer kracht wilt zetten of veel van versnellingen wisselt