Fietsroutes met oplaadpunten

Een van de grote voordelen van een elektrische fiets is dat je lange afstanden kunt afleggen zonder erg moe te worden. Veel mensen maken hier goed gebruik van door heerlijke fietstochten af te leggen door Nederland en onze buurlanden. Zo kun je genieten van wat ons land te bieden heeft. Lees hier meer informatie over verschillende fietsroutes met oplaadpunten.

Aantal oplaadpunten

De populariteit van de elektrische fiets neemt nog steeds toe. Hier wordt door veel bedrijven op ingespeeld door oplaadpunten te installeren. Zo is bijvoorbeeld Natuurmonumenten met Nuon een samenwerking aangegaan om voor oplaadpunten in natuurgebieden te zorgen. Er zijn inmiddels door heel Nederland al honderden oplaadpunten en ook bij de grensgebieden met Duitsland en België zijn vele oplaadpunten te vinden.
De meeste oplaadpunten bevinden zich bij een horecagelegenheid. Een stop bij een oplaadpunt is dus niet alleen goed voor je fiets, je kunt jezelf ook weer opladen met een lekker bakje koffie of een taartje! Het volledig opladen van een lege accu kost gemiddeld zo`n 5 uur (afhankelijk van de oplader en het aantal Wattuur (Wh) van je accu), maar even bijladen tijdens een koffiepauze is voldoende om een tocht uit te kunnen fietsen. Op een volle accu kun je namelijk vaak al 50 – 100 kilometer fietsen.

Oplaadpunten

Oplaadpunten vinden

Het is dankzij het grote aantal oplaadpunten niet moeilijk om een fietsroute langs een of meerdere van deze punten te plannen. Er zijn een aantal mogelijkheden om je voor te bereiden:

  • Download een applicatie op je telefoon met een overzicht van alle oplaadpunten, zoals Fietsen 123 en Fietsknoop.
  • Zet thuis alvast een route uit en noteer de oplaadpunten die je onderweg tegenkomt
  • Wanneer je fietsnavigatie hebt kun je de oplaadpunten hierop downloaden
  • Koop een fietskaart met aangegeven oplaadpunten

Op sommige fietsroutes bevinden zich meerdere punten achter elkaar, waardoor je onderweg gewoon kunt kiezen waar en wanneer je oplaadt. Je hoeft dan niet precies het aantal kilometers en een oplaadpunt te plannen. Wanneer je een accu hebt die je eenvoudig van de fiets kunt verwijderen heb je natuurlijk het voordeel dat je in noodsituaties altijd bij ieder willekeurig stopcontact je accu kunt opladen.

Mooie routes

Er zijn duizenden prachtige fietsroutes door Nederland en het is onmogelijk om ze allemaal te noemen. Je vindt hier een overzicht van twee mooie routes door Nederland die afgestemd zijn op de elektrische fiets. Op deze routes kom je onderweg dus sowieso een oplaadpunt tegen. Beide routes gaan door de polder, typisch Nederlands en prachtig om doorheen te fietsen!

1. Route Ruigenhil ANWB
In Noord-Brabant bevindt zich de Ruigenhil-polder. Een prachtig natuurgebied met boomgaarden, dijken, polderlandschap en authentieke dorpen. Tijdens deze route door de polder start en eindig je in het historische Willemstad, waar je onder andere de eerste protestante kerk van Nederland kun bezoeken. Je fiets vervolgens langs een prachtige zeedijk, het dorp Klundert, het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum, de suikerfabriek Dinteloord en de Volkeraksluizen. Kortom, genoeg te zien tijdens deze bijzondere route! De route is 38 kilometer lang.
Tijdens deze route vind je een oplaadpunt voor de elektrische fiets bij Eetcafé De Groene Brug in Klundert (Brugstraat 7). Kijk hier voor meer informatie over de route.

Fietsroute Ruigenhil

2. Route Urk ANWB
In het midden van ons land vind je het bijzondere Urk, vooral bekend om haar polderlandschap en kerkelijke gemeenschap. De omgeving van gemeente Urk, de Noordoostpolder, is heerlijk om doorheen te fietsen. Deze fietsroute voert je van Urk naar Emmeloord en weer naar Urk. Onderweg bezichtig je onder andere de Poldertoren, de Vuurtoren van Urk, het voormalige eiland Schokland en het bijzondere dorp Nagele. In totaal is de route 49 kilometer.

Je elektrische fiets kun je in Urk opladen bij Visrestaurant de Kaap en Eet- en Drinksalon Le Mirage, in Emmeloord bij het Best Western Hotel Grandcafé ’t Voorhuys en in Nagele bij Restaurant Schokkerhaven en bij Kasaparus bierbrouwerij. Je leest hier meer over deze route.

Fietsroute Urk