High speed e-bike

Er bestaan e-bikes in verschillende soorten en maten, de ‘reguliere’ e-bike biedt trapondersteuning tot ongeveer 25 kilometer per uur. De high speed bikes, ook wel super e-bikes of speed pedelec genoemd, bieden zelfs ondersteuning tot zo’n 45 kilometer per uur. Een mooi, snel en goedkoop alternatief voor het dagelijks woon- werkverkeer! De high speed bikes zijn een nieuw fenomeen, waardoor de Nederlandse regelgeving nog niet geheel is afgestemd op het veilig gebruik van deze fietsen. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat je een rijbewijs nodig hebt om gebruik te kunnen maken van je high speed e-bike.

highspeedebike

Hoe zit het precies?

Er worden jaarlijks zo’n 2000 high speed e-bikes verkocht. Normaliter denk je bij een rijbewijs AM of B aan een snorfiets of auto. Word je echter gespot met een high speed e-bike, dan kan je op de bon worden geslingerd als je niet de juiste papieren kan tonen. Voor veel volwassenen is dit ook geen probleem, mits in het bezit van een B-rijbewijs.

Wetgeving vanaf 2017!

Op basis van nieuwe Europese regelgeving dienen alle super e-bikes op 1 januari 2017 een bromfietskenteken te hebben. De fabrikanten van high speed bikes kunnen daar nu al op inspelen door de fietsen te laten ‘labelen’ als snorfiets. Op het moment dat fabrikanten in de toekomst een toelatingskeuring uitvoeren, dienen ze ook te kijken naar de snelheid die een high speed e-bike kan bereiken als de fietser mee trapt.

Er wordt dus gekeken naar de maximale snelheid die de fiets kan halen. Is dit meer dan 25 kilometer per uur? Dan wordt de high speed e-bike gelabeld als bromfiets. Dat betekent dat de regels voor bromfietsen ook op deze fietsen van toepassing worden:

  • Binnen de bebouwde kom moet u officieel op de rijbaan rijden. (Dit is het grootste punt voor discussie)
  • Er geld een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur.
  • En heel belangrijk, je hebt minimaal een AM rijbewijs nodig!
  • Een WA-verzekering (tegen aansprakelijkheid)
  • Een speciale High speed (Speed Pedelec) E-bike helm die aan de wettelijke vereisten voldoet. (lijkt erg op een fiets helm)
  • Een bromfietskenteken

    Vooral de nieuwe regel voor de plaats op de weg geeft veel onrust. De gebruikers van snelle E-bikes rijden niet graag tussen de automobilisten omdat de kruissnelheid van deze fietsen eerder rond de 35km/h ligt en hiermee het snelheidsverschil tussen een de E-bike en auto te groot is. Vrijwel alle huidige gebruikers geven aan dat ze zich niet gaan houden aan deze nieuwe regel omdat ze het te gevaarlijk vinden. De vraag is natuurlijk ook of het in de praktijk voor problemen gaat zorgen. De meeste snorfietsen die op het fietspad rijden, gaan immers ook zelden 25km/h en deze snorfietsen kan ik met mijn high speed E-bike meestal niet bijhouden. 

Heb je al een AM- of B-rijbewijs? Dan is het automatisch toegestaan gebruik te maken van een high speed e-bike. Zonder je snor- of bromfietskenteken is het met de super e-bike niet toegestaan op de openbare weg te rijden. Heb je al een snorfietskenteken voor je high speed e-bike? Dan kan je deze begin 2017 gratis laten veranderen in een bromfietskenteken. Bekijk hier ons aanbod high speed e-bikes.