Oude e-bike afdanken

Er zijn vele redenen waarom je van je oude elektrische fiets af zou kunnen willen. Zo kan het zo zijn dat je een nieuwe fiets gekocht hebt of dat je gezondheid het niet meer toelaat om te fietsen. Maar wat doe je dan met je oude e-bike? Je leest hier meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Zelf verkopen of weggeven

Wanneer je nog een goede elektrische fiets hebt is de kans groot dat je deze zelf wel kunt verkopen. Je kunt de fiets op een aantal manieren verkopen:

  • Via het internet: zet de fiets op verkoopsites zoals Marktplaats of E-bay.
  • Via een offline advertentie: hang een briefje op in de supermarkt of bij de buurtvereniging.
  • Via via: vraag bijvoorbeeld rond bij de sportvereniging.
  • Via vaste verkooppunten: verkoop de fiets aan een kringloopwinkel

Je kunt de fiets natuurlijk ook gratis weggeven aan iemand in je naast omgeving of iemand die het nodig heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld vele werkplaatsen waar verstandelijk gehandicapten oude fietsen opknappen.

Waarde elektrische fiets

De meeste elektrische systemen raken na verloop van tijd achterhaald. Zo is het ook met de elektrische fiets, deze ontwikkeling is nog in volle gang. De fiets die je vijf jaar geleden gekocht hebt beschikt waarschijnlijk over minder functies dan de elektrische fietsen van nu. Wanneer je de fiets wilt verkopen moet je hier rekening mee houden, de waarde van de fiets zal gedaald zijn. Om te bepalen hoeveel je fiets nog waard is kun je vergelijkbare fietsen zoeken op het internet of bij je fietsenmaker informeren. Van grote invloed op de waarde die je fiets nog heeft is de staat van je accu. Fietsenmakers kunnen dit bij een groot aantal accu`s officieel testen.

Inleveren

Wanneer er geen goede opties zijn om je oude fiets te verkopen of wanneer je hier geen tijd of zin in hebt, dan kun je ervoor kiezen om de fiets in te leveren. Hiervoor zijn twee opties:

  • Een aantal fietsenmakers biedt de mogelijkheid om je oude fiets in te leveren. Voorwaarde is vaak wel dat je dan een nieuwe fiets koopt. Je krijgt dan meestal korting op je nieuwe fiets.
  • Je kunt de fiets ook volledig afdanken. Dit doe je door de fiets in te leveren bij een afvalinzamelpunt van de gemeente. Informeer bij jouw gemeente hoe dit in zijn werk gaat.

Zet de fiets zeker niet zomaar aan de kant van de straat. Het dumpen van elektrische materialen is slecht voor het milieu. Daarnaast kunnen veel van de materialen gerecycled worden. Ook worden veel oude Nederlandse fietsen verkocht aan opkopers in bijvoorbeeld Oost-Europa. In die landen zijn de fietsen erg populair.

Een oude accu van e-bike afdanken

Het meest kwetsbare onderdeel van een elektrische fiets is de accu. De kans is groot dat de accu eerder kapot gaat dan de rest van je fiets. Je kunt er dan voor kiezen om deze te vervangen door een nieuwe en dezelfde fiets nog te blijven gebruiken. Wanneer je alleen de accu wilt afdanken dien je ervoor te zorgen dat je dit op een milieuvriendelijke wijze doet. Je kunt de accu inleveren bij een fietsenwinkel of bij het gemeentelijke inzamelpunt voor schadelijk afval. Op deze manier wordt de accu goed verwerkt, komen er geen schadelijke stoffen vrij en kunnen materialen hergebruikt worden.